Om

Om migFotointresset, ja det har jag fått av pappa.

Han fotade först med en Rolliflex och sedan en Olympus OM1.

I källaren hade han rum för framkallning. Jag fick alltid vara med både och lära mig kameran och framkalla från tidig ålder. Innan jag började skolan fick jag min första egna kamera! Då var det ju filmrullar så jag fick ta enstaka kort, inte som idag med digitalt då man lätt kan ta måånga bilder på en dag..

 

Foto har sedan alltid funnits med, ex som en del i min utbildning inom konsthantverk och design på Hellidens folkhögskola, även om det var inriktning silversmide.

När jag sedan mötte min make visste jag inte då att han varit lärare inom media och bild på gymnasiet och hade många år inom lokalTV bakom kameran.. Det vet jag idag och utnyttjar för att fortsätta lära mig!

 

Maken säger att ”det spelar ingen roll vilken kamera du har om du inte ser motivet. Lär dig din kamera och fånga bilden.” Jag håller med. Idag har jag en vanlig mobil med 24 pixels kamera och en Canon EOS 550d.


 

Textilslöjd fick jag efter mamma.

Hon har så länge jag kan minnas alltid haft något sticke på gång, någon eller några vävar, broderier plus något syprojekt.( Tex växtfärgade hon garnet och vävde tyget till hennes och min folkdräkt. Sydde och broderade allt för hand!) Mormor hade också alltid något handarbete framme. Garntomtar, batikfärgning, sticke, broderi eller virkning.

Själv stickar och väver jag inte. Men annars har jag symaskinen framme då och då eller någon pärlväv.

Silversmide gick jag på Hellidens Folkhögskola och lärde mig, plus massa annat inom Konsthantverk och design. Den skolan rekommenderar jag varmt!

 

Jag skapar för att jag mår bra av det, ett sätt att få ur mig alla idéer som kommer upp när jag egentligen ska sova.. Har lärt mig att en anteckningsbok vid sängen är bra att ha! Jag är en mångsysslare, dvs inte superbra på något men kan lite av varje! Jag jobbar på att ta ner mina prestationskrav. Att skapa för känslans skull, inte för något eller någon annan. Det går bättre ju äldre jag blir. Fyllde nyss 50 och trivs bra med det. Har även sett till att ha boende som inte tar för mycket ork, energi och ekonomi, dvs så sålde jag och maken huset och flyttade ut i husvagn på heltid. Verkligen positivt! Mindre måsten, mer ork till att pyssla! 

 

Crea Diem! / Maria      

Foto: Pappa, 1998
Foto: Maken, 2013

© All rights reserved M. Selin / Emji Design  2016-2020