emji design, hantverk i liten skala
Om

Om mig

När jag var yngre läste jag jämt och skrev en hel del. Fortfarande läser jag varje dag så det har blivit några böcker. Däremot låg skrivandet nere länge tills i våras. Då tog jag fram en saga jag skrev 2001. Jag testade att skicka till förlag och fick positiva svar!! Så just nu är min första barnbok på väg!! Ja, allt tar sin tid så den kommer ut i bokhandel till sensommar, men den är satt i rullning! Bilderna är målade av Jennie som jag lärde känna just då för 23 år sedan. Hennes bilder är sagolika!

Tänk ändå att när tiden är inne så flyter det bara på. Pusselbitarna faller på plats. Om barnboken kommer mer uppdateringar framöver både här, på facebook och instagram så håll utkik!Textilslöjd fick jag efter mamma och mormor.

Mamma har så länge jag kan minnas alltid haft något sticke på gång, någon eller några vävar, broderier plus något syprojekt.( Tex växtfärgade hon garnet och vävde tyget till hennes och min folkdräkt. Sydde och broderade allt för hand!) Mormor hade också alltid något handarbete framme. Garntomtar, batikfärgning, sticke, broderi eller virkning.Själv stickar och väver jag inte. Men annars har jag symaskinen framme ganska ofta och virkar nästan varje dag.Fotointresset, ja det har jag fått av pappa.

Han fotade först med en Rolliflex och sedan en Olympus OM1.

I källaren hade han rum för framkallning. Jag fick alltid vara med både och lära mig kameran och framkalla från tidig ålder.

Innan jag började skolan fick jag min första egna kamera! Då var det ju filmrullar så jag fick ta enstaka kort, inte som idag med digitalt då man lätt kan ta måånga bilder på en dag..

Foto har sedan alltid funnits med, ex som en del i min utbildning inom konsthantverk och design på Hellidens folkhögskola, även om det var inriktning silversmide.

När jag sedan mötte min make visste jag inte då att han varit lärare inom media och bild på gymnasiet och hade många år inom lokalTV bakom kameran.. Det vet jag idag och utnyttjar för att fortsätta lära mig!

Maken säger att ”det spelar ingen roll vilken kamera du har om du inte ser motivet.Lär dig din kamera och fånga bilden.” Jag håller med. Idag har jag en vanlig mobil med 64 pixels kamera och en Canon EOS 550d.Silversmide gick jag på Hellidens Folkhögskola och lärde mig, plus massa annat inom Konsthantverk och design. Den skolan rekommenderar jag varmt!


Bakning har jag väl fått från alla mina förfäder. Tror inte det är någon som inte bakar! Både kvinnorna och männen. Jobbade två somrar med att baka på Klosterkafét i Varnhem. Det var riktigt roligt!


Förr var musiken och dansen det största men det har kommit i skymundan med åren.

Att lappa och laga och återvinna ligger mig varmt om hjärtat. Barn och barnbarn har lärt sig att man kan rädda hål på tröjor eller göra om kläder. Även trasiga kläder eller tyger med fläckar går alltid att göra något med. Det är bara att ta med till mig. Se bara tygkasse av gamla trasiga jeans eller att av morfars skjorta med sliten krage kan barnbarnet få ny klänning.Jag skapar för att jag mår bra av det, ett sätt att få ur mig alla idéer som kommer upp när jag egentligen ska sova.. Har lärt mig att en anteckningsbok vid sängen är bra att ha! Jag är en mångsysslare, dvs inte superbra på något men kan lite av varje! Jag jobbar på att ta ner mina prestationskrav. Att skapa för känslans skull, inte för något eller någon annan. Det går bättre ju äldre jag blir.Fyllt 55 och trivs bra med det och mitt gråmelerade hår. Har även sett till att ha boende som inte tar för mycket ork, energi och ekonomi. Först sålde jag och maken huset och flyttade ut i husvagn på heltid. Verkligen positivt! Mindre måsten, mer ork till att pyssla! Nästan 3 år bodde vi ute, främst i Skåne.

Idag bor vi i en röd liten stuga i skogen som verkligen inspirerar till kreativitet!

Idéerna är fler än orken så det blir i omgångar. Jag har en utmattning som gärna stoppar mig ibland men jag lär mig för varje dag att inte vara så himla impulsiv..hm..;) Fick förra året diagnos AD(H)D som förklarar mycket!Ja det blev lite om mig men jag stoppar väl där. Är du nyfiken på mer eller har frågor så skicka ett mail eller gå in på messenger eller instagram.

Kuriosa: emji står för min och makens initial i våra förnamn.. M JCrea Diem - Skapa dagen! Skapa Skönhet.


                                                                                                            Maria

© All rights reserved M. Selin / emji design  2016-2024